UGT Fundació Privada Hospital General de Granollers

Secció Sindical de la Unió General de Treballadors a la Fundació Hospital-Asil de Granollers

La Direcció imposarà un augment de jornada “en aplicació del Conveni”

EL CONVENI PERMET MANTENIR LA JORNADA ACORDADA PER AQUEST ANY, I PACTAR LA SEVA PRÒRROGA AL 2016

La Direcció de l’Hospital de Granollers s’enroca en una interpretació del Conveni Col·lectiu segons la qual s’ha d’augmentar la jornada en 48 hores amb efectes des de gener de 2015

A resultes de la reunió del passat dimarts 23 de juny, la Direcció ens obligarà a portar la seva interpretació del Conveni a la Comissió Paritària (orgue instituït per fer el seguiment de l’aplicació del conveni als diferents centres als quals és d’aplicació) argumentant que el pacte d’empresa signat el 15 de desembre passat (que fixa una jornada anual de 1620 hores) perd validesa en el moment en què es signa el conveni. Es fonamenta en el punt quart de l’acord, que determina la seva vigència fins al 31 de desembre de 2015 “o abans si es signés un nou conveni col·lectiu sectorial”.

Malgrat tota la representació sindical és unànime a l’hora de recordar que el propi conveni preveu que (art. 19.2) “en aquells centres que tinguin una jornada anual màxima inferior a l’establerta en el present Conveni, li serà respectada aquella jornada en els termes i terminis que tinguin pactats…” la Direcció pretén que els terminis de l’acord van prescriure el 28 de maig, data de signatura del conveni, i per tant no ens és d’aplicació l’article 19.2.


A la UGT ens sembla tan interessada i avantatgista aquesta interpretació que no esperem que superi l’escrutini de la Comissió Paritària o (arribat el moment) del Tribunal Laboral de Catalunya (TLC)


En realitat la Direcció sap que haurà de mantenir la jornada de 2015 en 1620 hores anuals, respectant el nostre acord. La raó per la qual defensa aquesta interpretació en realitat no és augmentar la jornada d’enguany, sinó assegurar-se que el Comitè d’Empresa no pretendrà prorrogar-la també al 2016 acollint-se, un cop més, al redactat del Conveni (art. 12.2); “… els acords assolits entre les empreses i els seus respectius representants dels treballadors podran ser objecte d’extensió en el temps (pròrroga) si així s’acorda expressament per les parts a nivell de cada centre.”

El Comitè d’Empresa va fer el passat dimarts 23 diverses propostes per mantenir la jornada en 1620 hores al 2016. Es va fer veure a la Direcció que descomptant els dos dies de lliure disposició addicionals als que obliga el Conveni si hi ha increment de jornada, i flexibilitzant l’obligació de l’empresa d’adreçar a formació 20 hores de la jornada anual per cada treballador/a (art. 23.3 TRET) la diferència entre la jornada actual a l’Hospital de Granollers i la que fixa el conveni es redueix a unes 15 hores, l’equivalent a dues jornades de 7’5 hores. Per compensar aquesta diferència es van fer diverses propostes: des de tornar a solapar els torns a utilitzar les hores de formació d’anys anteriors (l’empresa acumula un deute de 20 hores de formació per any i treballador des de 2013).

El conveni respecta els acords subscrits a les empreses durant aquests anys si són més beneficiosos, com ho expressa de manera inequívoca l’article 12 (Garanties): “… és voluntat manifesta de les parts signants que l’aplicació del Conveni no suposi un empitjorament de les condicions de treball pactades col·lectivament en el si de les empreses i globalment considerades…”.


Pel que fa al salari, sembla prou clar que l’augment d’un 3’6% dels preus que el CatSalut paga des de maig ha de repercutir ÍNTEGRAMENT sobre la massa salarial, com ho va fer la rebaixa del 3’21% l’any 2010


La Disposició Addicional Primera del Conveni al seu punt tercer recorda que a les empreses que “… van acordar o se’ls va aplicar una reducció de les condicions laborals (…) hauran de negociar a nivell de cada empresa com impactar l’increment del 3,6% de tarifes a partir de l’01/05/2015, tenint en compte quina hagi estat l’afectació real de la disminució practicada a cada empresa”.


La Disposició Addicional Primera del Conveni no només obliga a l’empresa a reposar els salaris descomptats, també obliga a traduir en millores la part de l’increment de preus que pugui resultar excedent un cop restablerta la taula salarial de 2008


Recordem que a l’Hospital de Granollers el pacte havia rebaixat un 4% el salaris (malgrat no ho notaríem fins al desembre, i només si no aconseguíem l’equilibri pressupostari). Si els hospitals que van acordar una rebaixa del 5% poden restituir els salaris gràcies a l’increment de preus aprovat pel CatSalut, a l’Hospital de Granollers (que rebrà el mateix increment de preus) li serà més fàcil restituir un 4%. A quina partida es destinaran els ingressos excedents?

Per a la UGT la resposta és clara: si l’any 2010 un rebaixa dels preus del CatSalut del 3’21% va repercutir-se íntegrament en una rebaixa del 5% dels salaris, enguany l’increment de 3’6% dels preus ha de significar un 5’8% d’increment salarial. Atès que per restituir la taula salarial de 2009 només es necessita un 4%, l’1’8 restant compensaria sobradament el manteniment de la jornada en 1620 hores.

Però per la Direcció el Conveni té altres interpretacions, sempre en sentit negatiu cap a una plantilla que ja ha cedit (només en DPO) 12’5 milions d’euros. Avui dijous anunciarà que la manca d’acord amb els representants dels treballadors sobre l’afectació del Conveni a l’Hospital de Granollers es traduirà ja als calendaris de 2015 en un increment de 48 hores de la jornada anual.

S’inicia per tant un llarg camí a les instàncies de mediació laboral que acabarà als tribunals del social. Durant el temps necessari per resoldre el conflicte la Direcció aplicarà la jornada que, segons la seva interpretació, fixa el conveni.

SECCIÓ SINDICAL UGT

HOSPITAL DE GRANOLLERS

Filed under: MISCEL·LÀNIA

One Response

  1. Selrac ha dit:

    No siguem desagraïts home ¡¡¡¡

    Ens han donat un any de peixet, per que puguem anar lubricant-nos.

    Ara ha arribat el moment de la veritat, ja ens la poden clavar fins la bola 1668 de jornada. L’any passat va esser l’any de la vaselina.

    Hem d’estar agraïts per aquest any de marge, per prepara-nos el forat.

    Ara toca continuar amb el camí obert ja fa 7-8 anys. Baixa salaris, augmentar jornada i estar agraïts a l’empresa per que no ens foti al carrer.

No et tallis! deixa un comentari!

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Pàgines

CURS DE MINDFULNESS

Història del Conveni XHUP

MOBBING A L’HOSPITAL DE GRANOLLERS

Categories

ugtfhag

ugtfhag

Aquest es el blog de la Secció Sindical de la Unió General de Treballadors a l'Hospital General de Granollers. El nostre sindicat té presència al Comitè d'Empresa de la Fundació des de 1999. Actualment continuem treballant per demostrar que "un altre sindicalisme a l'Hospital de Granollers és possible".

Mostra el perfil complet →