UGT Fundació Privada Hospital General de Granollers

Secció Sindical de la Unió General de Treballadors a la Fundació Hospital-Asil de Granollers

Cobrarem les DPO aquest any? quina quantitat? en quin moment?

El Conveni signat al mes de maig de 2015 va restablir el dret a cobrament de les DPO que a l’Hospital de Granollers es van pagar per darrera vegada al març de 2011

Desprès de cinc anys consecutius de cessions de la paga d’objectius el conveni obliga a satisfer les DPO de 2015 (a tothom que hagi prestat serveis durant un mínim de 6 mesos a l’any natural, i sempre de forma proporcional al percentatge de jornada contractada).

Podem donar una resposta ràpida i directa a les preguntes que gairebé tothom a l’Hospital s’està fent respecte de les DPO:

  1. Cobrarem les DPO aquest any?
    Si. És molt probable, perquè només cal tancar l’exercici 2015 amb més de 100.000 euros de beneficis.
  2. Quina quantitat?
    És altament improbable que es cobrin íntegrament. Amb les dades que la Direcció ens ha comunicat fins a la data, es cobraria aproximadament la meitat de les DPO.
  3. En quin moment?
    Malgrat s’hauria de fer un únic pagament (per a tots els grups professionals) aquest mes de març, la Direcció de l’HGG té intenció de pagar-les cap al mes de juliol, quan la Junta del Patronat hagi aprovat les auditories de l’exercici comptable.

A continuació us detallem, amb tota la seva complexitat, els escenaris i condicions que s’han de donar per a què la resposta que hem donat a aquests interrogants sigui la correcta.

1. Cobrarem les DPO aquest any?

Condicions que s’hauran de donar:

  1. “que l’empresa assoleixi l’equilibri pressupostari i financer”. Complerta aquesta condició, s’han d’afegir altres:
    • “només s’abonarà la quantitat que no comprometi dit equilibri”. És dir, només els beneficis nets. A l’HGG el 100% de les DPO importa 2’7 milions d’euros, per tant uns beneficis nets per sota d’aquesta quantitat impedirien cobrar normalment les DPO.
    • Al nostre Hospital, s’hauran de reservar 100.000 euros dels beneficis nets de 2015. El passat 21 de desembre la Direcció va comunicar al Comitè d’Empresa que pagaria l’ extra de nadal sensera, sense descomptar el 16% en aplicació dels pactes d’empresa subscrits l’any 2014. El Comitè d’Empresa va correspondre accedint a preservar 100.000 euros dels beneficis que quedarien exents d’adreçar-se al pagament de les DPO.
  2. …sempre i quan el/la treballador/a hagi assolit els següents objectius
    • Els grups 1,2 i 3 nivell II han de superar el 40% d’assoliment general dels objectius per tenir dret a cobrar-los
    • Els grups 3.I al 7 han de tenir una presència efectiva en el seu lloc de treball de com a mínim un 96% de la jornada; calculat per a un període d’un any, una baixa per contingència no professional o accident no laboral de més de 9 dies (laborables, no naturals, i no cal que siguin consecutius) deixa als professionals d’aquests grups sense un 70% de la seva DPO

Per tant cobrarem les DPO en funció de dues variables: els beneficis de l’any passat i el grau d’assoliment dels nostres objectius

2. Quina quantitat?

a) el 15% del valor teòric és molt probable que el cobrem
Els anys 2015 i 2016 el conveni estableix una excepció: el 15% del valor teòric es pagarà amb independència de l’assoliment d’objectius, sempre i quan els beneficis siguin suficients.

“el primer 15% de la quantitat a abonar en relació al valor teòric establert al Conveni, no estarà subjecte a cap tipus de valoració”

A l’HGG el 100% del valor teòric de les DPO importa uns 2’7 milions d’euros, per tant el 15% del valor teòric són 405.000 euros. En conseqüència no serà fins superar aquesta quantitat de beneficis que es tindrà en consideració el grau de compliment dels objectius. Tenint en compte que el pacte d’empresa restarà 100.000 euros, els beneficis nets de 2015 hauran de superar els 505.000 euros per a què començin a valorar-se els objectius que cadascú individualment pugui haver assolit.

b) en molts casos el valor teòric de la DPO assolida superarà el màxim per aquell escenari pressupostari. Per explicar-ho més gràficament:

Un/a DUI té com a valor màxim teòric de DPO 2.800 euros. Imaginem que l’exercici 2015 es tanca amb beneficis que només permeten satisfer la meitat de les DPO, i que el/la nostre DUI ha assolit el 70% dels seus objectius. En teoria li correspondria cobrar 1960 euros de DPO (70% de 2.800 euros) però com que els beneficis només permeten pagar el 50% del valor màxim teòric, aquest any cobrarà 1.400 euros. Per tant ens trobarem molts casos als quals el percentatge d’assoliment dels objectius no canviï la quantitat a percebre a partir de determinada quantitat.

A continuació us adjuntem un quadre que creua diversos escenaris de resultats econòmics (des de 100.000 a 3 milions d’euros) amb diversos percentatges d’assoliment d’objectius, tenint en compte la categoria professional. En groc trobareu aquells casos que descrivíem al punt anterior

Estimació DPO 2015 grups 1 al 3Estimació DPO 2015 grups 3 al 7

3. En quin moment?

És molt improbable que el pagament de les DPO es faci efectiu aquest mes de març tal com disposa l’article 36.2 del conveni. Això és degut a què el nostre Director de Persones no està disposat a fer efectiu el pagament fins no tenir els comptes de l’exercici auditats i aprovats pel Patronat de la Fundació, i això no passarà fins al mes de juliol. És inaudit que s’incompleixi un text que es va ajudar a redactar.

Malgrat emprendrem accions si la Direcció insiteix en incomplir el conveni, serà difícil avançar el pagament de les DPO abans de juliol de 2015

Què sabem de com es tancarà l’exercici comptable 2015?
La darrera aproximació que la Direcció ens ha proporcionat sobre els comptes de l’exercici 2015 va ser verbal, aprofitant una de les reunions ordinàries amb el Comitè. En cap moment se’ns ha lliurat el compte de pèrdues i guanys, malgrat s’ha sol•licitat reiteradament. Segons aquest “informe” verbal actualment l’exercici 2015 té un resultat econòmic negatiu (uns 80.000 euros per sota de l’equilibri) però s’està pendent d’un ingrès en concepte de farmàcia ambulatòria per valor d’uns 1’5 milions d’euros.

Si finalment aquest ingrès es produeix i el resultat final és de 1’4 milions de beneficis, es podrà cobrar fins a la meitat del valor teòric d’una DPO.

Secció Sindical UGT

Filed under: MISCEL·LÀNIA

One Response

  1. Ricard. ha dit:

    Hola, us felicito per la feina feta.
    Gràcies per la informació, clara i concisa, que heu donat.
    A veure si d’altres aprenen i prenen exemple!

No et tallis! deixa un comentari!

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Pàgines

CURS DE MINDFULNESS

Història del Conveni XHUP

MOBBING A L’HOSPITAL DE GRANOLLERS

Categories

ugtfhag

ugtfhag

Aquest es el blog de la Secció Sindical de la Unió General de Treballadors a l'Hospital General de Granollers. El nostre sindicat té presència al Comitè d'Empresa de la Fundació des de 1999. Actualment continuem treballant per demostrar que "un altre sindicalisme a l'Hospital de Granollers és possible".

Mostra el perfil complet →